Schepen Tom Meeuws scherp voor De Wever over ‘war on drugs’, Antwerps burgemeester laat het niet aan zijn hart komen

Posted on

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) lijkt de kritiek van zijn schepen Tom Meeuws (Vooruit) niet aan zijn hart te laten komen. Meeuws was in een interview anders scherp voor burgemeester De Wever en de aanpak van de drugscriminaliteit. Zo zegt hij dat de war on drugs gewoon niet werkt en op een dood spoor zit. “De gedachten zijn vrij, het beleid zetten we verder”, zegt De Wever in een korte reactie.

jvhBron: BELGA

Vandaag om 10:17

Antwerpen wordt al maanden getroffen door incidenten die gelinkt zijn aan (drugs)criminaliteit. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden nog schoten afgevuurd in de Lange Beeldekensstraat. Volgens Meeuws heerst er angst in de straten. “Voorlopig gaat het om afrekeningen binnen het milieu, maar iedereen vreest dat er ook onschuldige slachtoffers zullen vallen.” Het gaat bovendien om ondermijnende criminaliteit, waardoor ook gezinnen in de criminaliteit gesleurd worden en er misdaadgeld in de gewone economie komt.

Volgens Meeuws is het dan ook duidelijk dat de ‘war on drugs’ – een term die Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vaak in de mond neemt – niet werkt. “Die heeft nergens gewerkt, we moeten stoppen met fronttaal te gebruiken”, aldus de socialist.

“Paraplu open” over wetsvoorstel

Hij pleit er dan – in navolging van De Wever – ook voor om de wet bestuurlijke handhaving goed te keuren. Enkel zo krijgen lokale besturen de nodige slagkracht en een sterke juridische basis om criminaliteit aan te pakken. “De lokale besturen moeten voorzien worden van een betere informatiepositie, zodat ze een betere juridische basis hebben om zaken als carwashes of wedkantoren te sluiten”. De Wever heeft al handelszaken gesloten, maar daarmee rekt hij zijn bevoegdheden naar eigen zeggen maximaal.

Er zitten volgens Meeuws heel wat mogelijkheden in het wetsvoorstel, maar dat is nog niet gestemd, onder meer omdat Groen en enkele Franstalige partijen bezwaren hebben. “Laat ons in plaats van allemaal een paraplu open te trekken bekijken hoe we de wet kunnen stemmen”, zegt Meeuws.

Samenwerking

Daarnaast moet bekeken worden hoe de verschillende diensten, zoals sociale diensten, parket, politie en douane, beter kunnen samenwerken. “Er zijn heel wat sociaal werkers die goed weten wat er speelt in de wijken, maar zij moeten ook hun verhaal kunnen doen bij de veiligheidsdiensten”, klinkt het. Dergelijke samenwerking is heel moeilijk, zegt Meeuws. “Er is heel goed leiderschap nodig. Iedereen moet zijn eigen pet afzetten en samenwerken, los van de bevoegdheden.”

Welke boodschap moet het stadsbestuur ondertussen geven aan ongeruste Antwerpenaren? “We moeten beter communiceren over de doelstellingen. We moeten de mensen niet wijsmaken dat we alles kunnen oplossen, maar we doen wel veel. Door bijvoorbeeld zaken te sluiten geven we een duidelijke boodschap aan het criminele milieu.”

Korte reactie van De Wever

Burgemeester De Wever lijkt de discussie met Meeuws en coalitiepartner Vooruit niet te willen voeden. Hij houdt het dus bij een beknopte reactie: “De gedachten zijn vrij, het beleid zetten we verder”, zegt De Wever. Een bijsturing op stedelijk niveau van de aanpak van de drugscriminaliteit lijkt er dus nog niet aan te komen.

 ©  BELGAIMAGE

Jasaseosmm.com Smm Panel is the best and cheapest smm reseller panel Buy Tiktok Verification for instant Instagram likes and followers, Buy Verification Badge, Youtube views and subscribers, TikTok followers, telegram services, and many other smm services. telegram, and many other smm services.